Zilveren Vork

ZILVEREN VORK 2014: TERRA

Vers en seizoensgebonden gelden hier als regel 

Een wow-gevoel krijg je wel, als je binnentreedt in Terra. De trend is gezet voor een geslaagd etentje waar je getrakteerd wordt op goede producten voor correcte prijzen. Een dikverdiende tweede plaats.

null Beeld Robin De Raedt
Beeld Robin De Raedt

Een prachtig herenhuis, met bakken licht die in de grote en hoge ruimtes binnenvallen. Mooie foodfoto’s aan de muren, makkelijk zittende witte Eamesstoelen, een klein winkeltje bij het binnenkomen, een ruime open keuken. Veel verbeterd kan er niet aan worden, tenzij, zegt dan de kommaneuker in mij, door het jassenrek achter een gordijn te verbergen of in een zijzaaltje te zetten. Nu is het een puist op een voor het overige prachtig ingericht pand.

Terra hanteert openingsuren waar veel horeca-collega’s jaloers op zullen zijn: alleen ’s middags in de week en op vrijdagavond kan je er terecht. Als je daarmee voldoende omzet kan genereren, waarom zou je het dan niet doen? Er zijn twee menuformules: een dagschotel met een soepje voor 15 euro en een hoofdgerecht, een ruimer menu voor 25 euro.

En anders kan de (beperkte) kaart ook een uitkomst bieden, waar echt goede producten op te vinden zijn. En verrassende combinaties ook: buikspek met escargots en artisjok is niet iets wat je regelmatig tegenkomt. De Hendricksgin komt met een gewone te zoete Schweppes tonic en citroen, wat een minpuntje is in deze gin-gekke tijden.

Raar is dat, want de chef heeft dan weer wel een passie voor madera, getuige de mooie collectie aan de toog. Een onderschatte drank, nadat zijn imago kapot werd gemaakt door de kalfstong in maderasaus van onze voorouders.

We starten met het soepje van het dagmenu, een krachtige paddestoelenvelouté, waar vers eekhoorntjesbrood in versneden is: de mensen hier weten hun seizoenen te gebruiken. Veel lekkerder en herfstiger dan dit zal een soepje niet gauw worden.

Aan een belendende tafel worden de duimen opgestoken voor de koolvisfilet die in het dagmenu volgt, maar zelf gaan we voor de vegetarische lasagne. Die is perfect al dente gepocheerd in een groentenbouillon, en ik vind er spinazie, champignons, courgette, kerstomaat en aubergine in terug, vergezeld van een lichte, getomateerde saus. Ook hier valt weer weinig op af te dingen. Vers en seizoensgebonden gelden hier als regel, wat in tijden van oprukkende voorgeprepareerde en/of diepvriesporties in de horeca altijd een compliment verdient.

Mijn buurvrouw smakt vergenoegd bij haar vissoep deluxe. De aardappelen had ik er zelf uit gelaten, maar de mooi gegaarde stukken vis, schelpdieren en toastjes met roux, in een goed gekruide, licht pittige soep kunnen op unanieme goedkeuring rekenen. Haar partner, die voor het grotere menu gekozen heeft, vindt het speenvarken met een rodekoolbereiding een opsteker.

Iets te veel restaurants in iets te weinig dagen laten hun tol voelen en ik kan er echt geen dessert meer bijhebben, maar gelukkig zijn er de tafelburen om me ervan te overtuigen dat de dame blanche met in huis gemaakt vanille-ijs, tot de betere in zijn soort behoort. Als zij tegen mij gelogen hebben, doe ik het nu ook tegen jou.

Terra werkt met correcte producten in zeer correcte gerechten. Een betere prijs-kwaliteit zal je bovendien moeilijk vinden in het Leuvense, ook al blijft het voor een studentenbudget net wat te hoog gegrepen.

Keuken: 8/10 Bediening & sfeer: 8/10 Comfort: 9/10

Terra, Frederik Linksstraat 5, Leuven, www.terra-leuven.be

null Beeld Robin De Raedt
Beeld Robin De Raedt
null Beeld Robin De Raedt